Norske forfattere

Klassikerne
Er man glad i å lese, bør man ikke å se etter kjente utenlandske forfattere før man har gått igjennom listen med norske klassikere. For ja, Norge har dyrket frem flere store forfattere gjennom tidene, spesielt på 1800-tallet når litteratur virkelig var på fremgang her i landet. Først og fremst må vi nevne Knut Hamsun, som allerede med sin debutbok ”Sult” for evig og alltid gikk inn i historiebøkene. Hans andre kjente verk som ”Pan”, ”Mysterier” og ”Victoria” er også verdt hvert minutt man bruker på dem. Dikteren og forfatteren Henrik Wergeland prøvde å forandre Norge, han var en revolusjonær person som vi heldigvis lærer om på ungdomsskolen, og det med god grunn. Sørg for å få med deg samfunnsatiren ”De Sidste Kloge!” Sigrid Undset og Amalie Skram er to kvinnelige forfattere fra samme tid som de ovennevnte – deres romaner er like aktuelle i dag som på 1800-tallet. ”Hellemyrsfolket” fra Amalie Skram vil kanskje ta lang tid å lese gjennom, men du kan prøve deg på ”Sjur Gabriel” til å begynne med og se hvordan det går videre.Norske forfattere 1

 

De fire store
Utrykket De fire store brukes om de fire største navnene i norsk realistisk litteratur – Bjørnstjerne Bjørnson, Alexander Kielland, Jonas Lie og Henrik Ibsen. Alle disse beskrev verden de levde i, et annerledes Norge, lenge før oljeeventyret. Harde kår, vanskelige omgivelser, men en underliggende romantikk og håp om et bedre liv kan raskt skimtes i deres mange store verk. Selv om uttrykket er noe omstridt med tanke på de andre store forfatterne fra samme tidsepoke, kan De fire store sies å være det beste eksempelet på litteraturens gullalder her i Norge. Bare Ibsen er gull verdt – de tre andre er prikken over i-en.

 

Moderne forfattere
Selv om De fire store har gått inn i historien, er det en rekke moderne norske forfattere som har klatret opp til verdenstoppen. Den mest kjente kontemporære forfatteren for øyeblikket er selvfølgelig Jo Nesbø – hans krimromaner om Harry Hole har gått verden rundt og er oversatt til nesten femti språk. Det er forresten han som står bak boka Hodejegerne, som nylig ble lagd til spillefilm med Aksel Hennie i hovedrollen. Lars Saabye Christensen, Dag Solstad, Jostein Gaarder, Unni Lindell, Tom Egeland – listen over moderne norske forfattere er veldig lang.