Norske forfattere og bøker

Det finnes mange gode norske forfattere som har gitt ut helt fantastiske bøker. Forfatterne strekker seg fra Ibsen sin tid, innom Hamsun, og til kontemporære litterære stjerner som Karl Ove Knausgård og Linn Ullmann. Gamle bøker får man tak i på antikvariat, mens nye bøker kan man gjerne kjøpe på nett – hvis det er enklest sånn.

Men klassisk litteratur er ikke for alle, noen liker også litt mer lettbeinte bøker, som for eksempel fotobøker – noe som passer hos BGA Fotobutikk. Men også andre ”coffee table-bøker” om mote, reise eller design er veldig populært. Strikkebøker har også blitt veldig trendy de siste årene.

Hvilke litterære stjerner har vi i dag?

Ovenfor ble det nevnt at Knausgård og Ullmann er dagens litterære stjerner, men det finnes mange flere enn disse to. Noen av disse er:

  • Per Petterson
  • Jo Nesbø
  • Jon Fosse
  • Vigdis Hjort
  • Erlend Loe

Knausgård i utlandet

Ikke alle disse forfatterne har gjort det stort i utlandet, men det har i alle fall Karl Ove Knausgård – som nå bor i England.

Men også i USA er folk helt ville etter Knausgård, og spesielt storavisen New York Times har trykket den norske forfatteren til sitt bryst. Avisen har også publisert flere artikler fra forfatteren, blant annet en reiseserie som har blitt til boken Sjelens Amerika.

Det er likevel Min Kamp-serien som har gjort Knausgård så populær over Atlanteren, og den har nesten solgt like godt der borte som den har her hjemme. Og det sier mye, siden dette er blant de mestselgende norske litterære verkene – noensinne.

Ullmann i utlandet

Linn Ullmann, datter av Liv Ullmann og Ingmar Bergmann, har holdt på i mange år – men det er kun de siste par årene at hun virkelig har blitt anerkjent i det store utland. Med bøker som Før du sovner, Nåde og De Urolige, har hun blitt en publikumsfavoritt – og nå altså også i land som USA og Tyskland.

Når man leser bøkene til Ullmann kommer man tett inn på livet hennes, og hun er en forfatter som virkelig fortjener å tre ut av skyggen til sine svært kjente foreldre. Dette til tross for at hennes siste bok, De Urolige, som ble utgitt i 2015, handlet om hennes far. Denne boken vant P2-lytternes romanpris, en pris som henger høyt her hjemme.

Det er likevel ikke bare Ullmann og Knausgård som har gjort det stort i utlandet, også krimforfatteren Jo Nesbø er en knallsuksess internasjonalt. Flere av bøkene til Nesbø har blitt filmatisert, og bøkene hans har blitt oversatt til utallige språk. Nesbø er Norges representant for sjangeren ”Nordic noir”, som er en svært så populær krimsjanger. Det selges millionvis av bøker i denne sjangeren verden rundt – hvert eneste år.