Erlend Loe – en naiv trønder

Erlend Loe og hans forfatterskap har brakt mye glede inn i de norske leseres hjem. Romanforfatteren, oversetteren, filmmanusforfatteren og filmkritikeren fra Trondheim har sjarmert mange trauste sjeler med sine absurde bøker og filmer, hvor den norske folkesjelen settes på prøve gjennom dagligdagse gjøremål. «Tatt av kvinnen», hans første bok, kom ut i 1993. Året etter kom første barnebok om truckfører Kurt ut under tittelen «Fisken». Til sammen har han skrevet elleve romaner, og flere har høstet stor suksess.

 

Naivismens norske far
Skrivestilen hans er fullspekket med ironi, og hovedpersonene er ofte originale, men ellers ganske vanlige personer som av en eller annen grunn har kommet litt skjevt ut i livet. Siden hovedpersonene ofte er godtroende og ikke ser lenger enn sin egen nese, blir stilen karakterisert som naivistisk. Denne stilen har spor helt tilbake til 1700-tallet, og har blitt benyttet av kunstnere som Edward Hicks, Camille Bombois og Howard Finster gjennom tidene. De var lei av alle forberedelsene som vanligvis måtte til før man kunne begynne på et kunstverk, og derfor fokuserte de hovedsakelig på å komme i gang med arbeidet. Loe mestrer denne stilen, og gir den et typisk norsk preg.

 

I litteratur og kunst
Loe har også overført den naivistiske stilen til lerretet, og mange av hans fans har posters og plakater med spennende farger og former hengende hjemme. Hvis du er en ekte Erlend Loe fan kan det å pryde veggen din med denne typen kunst være midt i blinken. Dette vil også gi interiøret ditt et personlig preg, hvor litteratur og kunst går hånd i hånd. Det er blitt veldig populært å henge opp posters på veggene de siste årene, med alt fra enkle sitat og skisser, til storslåtte motiv. Om du er på utkikk etter noen gode alternativ burde du sjekke ut BGA Fotobutikk, som enkelt og greit tilbyr alt til dine vegger. Her kan du også finne et godt utvalg rammer som passer til, om du ønsker å innramme plakatene. Vil du helst holde Erlend Loe’s forenklede stil, eller gi et moderne uttrykk med hjelp av kontraster?