Franz Kafka

En underlig mann
Franz Kafka regnes som en av de største og mest innflytelsesrike forfatterne i det 20. århundret, og det med god grunn. Hans verk preges av en psykotisk blanding av fantasier og realitet som virkelig får leseren til å fundere på livet. Eksistensialisme, skyldfølelser, dype tanker og absurde situasjoner blandes sammen og fyller ut en makaber historie som Kafka tar oss igjennom i rask fart. Hans bøker er umulige å legge fra seg, for så fort man lukker bindet oppstår hundrevis av tanker samtidig i hodet – hva skjer, hvem gjør hva, hvorfor er det slik, hvor er vi på vei? Til ære for den fremragende tysktalende jødiske forfatteren fra Praha i Tsjekkia (Bohemia på den tiden), utdeles det en årlig litterær pris, kalt Kafka-prisen i Tsjekkias hovedstad. Vinnerne får ikke bare ære og berømmelse, de får også 10 000 dollar i premiepenger, samt et diplom og en statuett som minne.

 

Nylige vinnere
Franz Kafka-prisen har blitt utdelt årlig siden 2001, og har rukket å skape store overskrifter på den korte tiden. Den har fått noe kritikk for å ta vare på ”sine egne” – fire av utdelingene har nemlig gått til tsjekkiske forfattere. Ellers har prisen gått til forfattere fra hele verden, derfor er denne kritikken rimelig grunnløs. Eduardo Mendoza og Yan Lianke er de to siste vinnerne, med fantastiske bøker om livet som Franz Kafka meget sikkert hadde satt pris på hvis den fabelaktige forfatteren hadde levd i dag. Israelske Amos Oz fikk statuetten velfortjent i 2013 for den dype romanen ”A Tale of Love and Darkness”. Noen år før ham var det tsjekkiske Václav Havel som fikk Kafka-prisen. En så kjent forfatter som Havel måtte selvfølgelig få en pris fra sin hjemby, det er ingenting nasjonalistisk eller urettferdig med dette.

Businessmen accepting award on stage

 

Tidligere vinnere
Franz Kafka-prisen var ikke særlig berømt de første årene den ble delt ut, men i 2004/2005 endret situasjonen seg drastisk. Store overskrifter dukket opp verden rundt etter at de samme menneskene som vant Kafka-prisen også fikk Nobelprisen i litteratur like etter. Dette beviste en gang og for alle at Franz Kafka-prisen gis ut til virkelig gode forfattere, forfattere som fortjener alle de prestisjefulle utmerkelsene de får.